Wij verbinden de binnen- en de buitenwereld, het hoofd, hart en lichaam door de kracht van verbeelden. Groei en ontwikkeling stimuleren, samen met de cliënt, vanuit inzicht in verwarrende gevoelens, belemmerende overtuigingen en fysieke reacties.
Onderzoek laat zien dat als we alleen tekst tot ons nemen, we drie dagen later rond de 10% van de informatie hebben onthouden. Als diezelfde informatie in een relevante beeld-tekstcombinatie wordt gepresenteerd, herinneren we ons drie dagen later maar liefst 65% van die informatie. Door therapie inzichtelijk te maken is het mogelijk het lichaam en de zintuigen te betrekken in de therapie. Er wordt op meerdere lagen gewerkt wat een juiste verwerking in de hersenen versterkt.
Kort gezegd hebben beelden voordelen ten opzichte van woorden met betrekking tot het opslaan en ophalen ervan in je geheugen. Het verwerken van woorden vraagt om meer cognitieve inspanning. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek op het gebied van associatieve herkenning dat de betekenis van beelden sneller wordt geactiveerd dan die van woorden. Daardoor kunnen er vervolgens ook sneller associatieve verbanden gelegd worden.
Door het gebruik van therapeutische werkmaterialen kan de informatie worden versimpeld, verduidelijkt en optimaal worden aangepast aan de belevingswereld en het niveau van de cliënt. Dit past goed in de cliëntgerichte aanpak waar de zorgsector naar streeft. Het voornaamste doel van de materialen is het visualiseren van psycho-educatie en inzicht te krijgen van de belevingswereld en de behoeften van de cliënt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat ook informatie over onze eigen gezondheid beter opgeslagen wordt als het zowel cognitief als door middel van visualisatie gecommuniceerd wordt. De informatie wordt met meer aandacht bekeken en beter begrepen, onthouden en verwerkt. Visuele hulpmiddelen helpen bij het leggen van verbanden (cognitief) en het ontdekken van patronen. Het begrijpen van visuele informatie is minder afhankelijk van betekenis die aangeleerd moet worden dan spraak en schrift. Het is een meer zintuiglijke taal en heeft daarom meer met perceptie te maken.
Mensen onthouden gemiddeld 10% onthouden van wat ze horen, 20% van wat ze zien en 80% van wat ze horen én zien. Een combinatie van tekst én beeld blijft het krachtigste communicatiemiddel. Laten we de kracht van visueel communiceren vooral gebruiken. (Marieb et al.)
Binnen de GGZ spelen emoties een grote rol. Emoties leren voelen, signaleren en hier balans in ervaren in je dagelijkse leven is voor menig cliënt een belangrijk thema binnen de behandeling. Het is vaak moeilijk om emoties onder woorden te brengen of überhaupt te snappen wat je voelt. Niet alles kan met woorden opgeroepen worden. Beelden of fysieke hulpmiddelen kunnen hierbij helpen en spreken soms veel meer tot de verbeelding.
Bron: Marieb, E. N. & Hoehn, K. (2012). Human anatomy & physiology, 9th edition.